Riot Games tarafından 2 Haziran 2020 tarihinde resmen yayına alınan Valorant bir taktik nişancı ve birinci şahıs nişancı (FPS) oyunudur. Çıkışından bu yana oyuncular tarafından büyük ilgi gören Valorant diğer FPS oyunlarından farklı olarak silahların yanında karakterlere çeşitli yetenekler eklemiş ve oynanış mekaniğinde büyük değişiklik yaratmıştır.
Valorant oyunu “Saldıranlar” ve “Savunanlar” olarak iki takımın rekabeti üzerine kuruludur.
Saldıranlar, haritada belirlenmiş alana Spike adı verilen bombayı kurup Savunanları etkisiz hale getirmeye veya Savunanların Spike’ı etkisiz hale getirmesine engel olmaya çalışır.
Savunanlar, haritada belirlenmiş alana Saldıranların Spike yerleştirmesine engel olmaya, Spike yerleştirilirse de bu Spike’ı etkisiz hale getirmeye çalışır.
Hangi takım görevinde başarılı olursa o turda 1 puan kazanır. Her turun 100 saniye süresi vardır. Bu süre içerisinde Saldıranlar Spike’ı belirlenmiş alana kuramazsa o turun galibi Savunanlar olacaktır.
Kazandığınız her maç valorant rankları arasında daha yüksek bir konuma çıkmanızı sağlayacaktır.
Rank Sistemi Hakkında
Valorant rank sistemi özellikle yeni başlayan kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilir. Oyuna başladığınızda direk olarak valorant rank sistemine dahil olmuyorsunuz. Hesabınızın rank sistemine dahil olması için toplamda 10 maç atmanız gerekmektedir. Gerekli maçları tamamlayana kadar hesabınız ranksız yani Unranked hesap olacaktır.
Sitemizin Oyuncu Pazarı kısmında diğer oyuncular tarafından ilk 10 maçı atılmış ve dereceliye hazır Valorant Unraked hesap satışları yapılmakta. Sizde dilerseniz bir hesap açıp ilk 10 maçı atıp sitemizde satışa sunabilir gelir elde edebilirsiniz veya benim buna vaktim yok ben sadece rekabetçi oyun oynamak istiyorum diyorsanız bir unranked hesap satın alarak direk dereceli oyunlara başlayabilirsiniz.
Ranklar (Dereceler)
Valorant rank sistemi kümelerden oluşmaktadır. Her kümenin kendi içerisinde aşamaları vardır.
- Iron (Demir)
- Bronze (Bronz)
- Silver (Gümüş)
- Gold (Altın)
- Platinum (Platin)
- Diamond (Elmas)
- Immortal (Ölümsüz)
- Radiant (Işıltılı) (Önceki adı “Valorant”)
Yukarıdaki gibi sıralanan ranklar arasında Iron, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond olanlarda 3 aşama bulunuyor. Rank sisteminin en üstünde yer alan Immortal ve Radiant seviyelerinde ise tek aşama vardır. Yani en baştan en sona kadar toplamda 20 seviye mevcuttur.
Çoğu kullanıcı ilk 10 maçından sonra genellikle Iron seviyesine yerleştirilir, ancak bu ilk 10 maçtaki performansına göre değişiklik gösterebilir.
Zamanla Rank Düşmesi
Multiplayer oyunlarda başarılı olmanın yolu genellikle sürekli pratik yapmaktır. Oyuna ara verdiğinizde oyunu unutmuyorsunuz ancak bazı milimetrik hesapları veya el ayarını kaybedebiliyorsunuz veya güncellemeleri kaçırmanız oyunda diğer kullanıcılara üstünlük sağlamanıza engel olabilir.
Pek çok oyun belirli bir rankın üzerinde “Ranking Decay” yani Rank Erimesi sistemini kullanır. Belirli seviyedeki oyuncuların kendilerini sürekli olarak güncel tuttuklarından ve reflekslerini sürekli olarak geliştirdiklerinden emin olmak için.
Valorant’a baktığımızda böyle bir özellik henüz yok, yani oyuna ara verip daha sonra tekrar döndüğünüzde aynı rankınızdan devam edebilirsiniz. Herhangi bir küme düşmesi yaşamazsınız.
Matchmaking Ratings (MMR) nedir, nasıl işliyor?
Kısaca MMR diye tabir edilen Matchmaking Rating sistemi oyuncuların oyun içi performanslarına göre oyunun arka planda belirlediği bir rakamdır.
MMR puanı nasıl artar veya azalır:
- Her oyun sonunda maçı kazansanızda kaybetsenizde oyun sonundaki KDA’nıza ve takımınıza sağladığınız katkıya göre puan alır veya puan kaybedersiniz.
- Oyun sonu raporlanırsanız ve rapor incelemesi sonucunda bu raporlamanın doğru olduğu tespit edilirse puan kaybedersiniz.
- Oyun sonu diğer kullanıcıları raporlarsanız ve bu raporlama inceleme sonucunda doğru bulunursa MMR puanınız artar. Ancak hatalı raporlama yaptıysanız sizin puanınız düşecektir.
Valorant içerisinde MMR’ınızı görüntüleyebileceğiniz herhangi bir alan yoktur.
Her eşleşmeli bir maça için sıraya girdiğinizde sizinle aşağı yukarı aynı MMR’a sahip olan oyuncuları bulup sizi onlarla eşleştiriyor.
Kısaca Valorant’ın bizi yeteneklerimize yakın oyuncularla eşleştirerek, oyundan alınan keyfi artırmak için MMR sistemini kullanıyor.